Menu icon Home button

De geschiedenis van het huwelijk

Het huwelijk, één en al romantiek! Tenminste dat is waarschijnlijk de eerste gedachte die door jou heen gaat. En dat is eigenlijk ook wel zo. Maar vroeger was dat niet zo. Het huwelijk kent namelijk al een hele lange geschiedenis. Maar wat weten wij daar eigenlijk van? Hoe en waarom trouwden mensen in die tijd zo en hoe heeft het fenomeen huwelijk zich ontwikkeld in de loop der jaren? In dit artikel lees je alles over de geschiedenis van het huwelijk, de ouderwetse tradities en welke tradities van het huwelijk we nu nog gebruiken. 


17de eeuws huwelijk

Het ontstaan van het huwelijk

Vroeger werd er niet getrouwd omdat de stellen hopeloos verliefd waren en hun hele leven niet met niemand anders wilden doorbrengen dan met deze ene partner... Niks romantiek en niks liefde! Het huwelijk was meer een verplichting dan een eigengemaakte keuze. Waar het lang geleden meestal om draaide waren de "economische belangen". De bruid mocht zelf niet bepalen met wie ze trouwde, nee… dat werd bepaald door haar ouders.
We hebben het over heel veel jaren terug, dus praten we nog over de ouderwetse standaard samenstelling van het bruidspaar... bruid & bruidegom

In de Middeleeuwen werden de eerste huwelijken voltrokken. De originele reden hiervan was het samenleven met één partner. Ook werd er getrouwd om bezit zoals grond en erfenissen binnen de familie te houden. Niet echt romantisch dus! 


Het kiezen van een partner​

In de tijd van de Middeleeuwen werd er met iemand getrouwd die dezelfde klasse had, of uit hetzelfde dorp kwam. Een groot verschil met nu waar we trouwen met degene waar we echt van houden. Of dat nou een boerenknecht of een advocaat is, dat maakt niet meer uit. Dat was toen nog wel anders dus. Later werd het huwelijk in de 17e eeuw, nog wel geregeld door de betrokken families, maar er werd ook steeds meer rekening gehouden met de interesses en achtergronden van de bruid en bruidegom. Een groot verschil ten opzichte van de Middeleeuwen was dat zowel de bruid als bruidegom mochten aangeven of ze de gekozen partner geschikt vonden. Er kwam zo steeds meer gelijkheid tussen man en vrouw.

In de kerk trouwen


Invloed van de kerk op het huwelijk

In de Middeleeuwen speelde de kerk ook nog een grote rol rondom het trouwen. De kerk had drie belangrijke zaken die nagekomen moesten worden, voordat een huwelijk officieel geldig verklaard werd:
  • Het gevaar van incest moest worden tegengegaan     
  • De seksualiteit moest beteugeld worden    
  • Je mocht niet meer dan één (bed)partner hebben 
Dat het bruidspaar geen seks mocht hebben voor het huwelijk was niet het enige. Ook tijdens het huwelijk kwam de kerk met steeds meer regels om de seksualiteit zowel binnenshuis en buitenshuis te beperken. En voor het bruidspaar was het ook niet mogelijk om op eigen initiatief te scheiden als de liefde was vervlogen. Ook daar was de kerk bij nodig. 
 

Het huwelijk van nu

Bij het trouwen in onze tijd staat monogamie en de eeuwige verbintenis nog altijd bovenaan op het officiële wensenlijstje. Maar helaas komen wensen niet altijd uit. Maar al met al is er gelukkig veel verbeterd tot nu toe. Bij het schrijven van deze pagina's hebben we het niet meer vanzelfsprekend over bruid en bruidegom, maar over het bruidspaar en over partners.  We leven tenslotte ook niet meer in de middeleeuwen. Nu mogen we onze eigen partner uitzoeken en bevat het huwelijk veel meer romantiek. De liefde voor elkaar moet gevierd worden!


De tradities

Veel tradities hebben wij overgenomen van vroeger, maar weten we eigenlijk wel waar al die tradities voor staan? Waarom trouwt men nog vaak in het wit, wat is de betekenis van het bruidsboeket en waar staan trouwringen eigenlijk voor? Hieronder vind je het allemaal. 

Het bruidsboeket


Het bruidsboeket

De bruid krijgt van de bruidegom een prachtig bruidsboeket die meestal bestaat uit verschillende bloemen. Er zijn zelfs heel veel soorten bruidsboeketten. Vroeger werd het bruidsboeket aan de trouwjurk vastgemaakt of aan het haar van de bruid bevestigd. Vaak kiest men voor witte bloemen in het bruidsboeket, de witte bloemen staan als symbool voor de maagdelijkheid. In de Middeleeuwen bevatte het bruidsboeket de kruiden knoflook en dille als een soort bescherming tegen de pest. 
 

De trouwjurk

Heb je er wel eens over nagedacht waarom de meeste aanstaande bruiden in het wit trouwen? Het lijkt een traditie van eeuwen. Trouwen in het wit kwam feitelijk niet veel voor. In de middeleeuwen waren de trouwjurken prachtig versierd en in allerlei kleuren geverfd. Hoe meer kleuren de bruidsjurk had, hoe rijker je was. In de 17e eeuw kwam de zwarte bruidsjurk in de mode en pas tegen het einde van de achttiende eeuw zag je de witte bruidsjurk verschijnen, maar dan alleen in de welgestelde families zoals koninklijke families e.d. Op het platteland was het zelfs zo dat de bruid in traditionele klederdracht voor het altaar verscheen tot ongeveer 1920. 

Tegenwoordig staat het wit nog steeds voor maagdelijk, puurheid en onschuld, maar nu draagt het grootste gedeelte van de bruiden een champagne kleurige of andere wit tint bruidsjurk als zij hun unieke trouwlocatie binnenlopen met één van hun dierbaren aan hun zijde..

Trouwjurk en sluier


Het dragen van een sluier

De bruid was kwetsbaar voor betovering en boze geesten, vandaar dat het gezicht bedekt werd met een sluier. De Romeinen gebruikten vlam gekleurde sluiers om de geesten daadwerkelijk af te schrikken. 
Vroeger werd de partner voor de bruid of bruidegom uitgekozen. Om te vermijden dat de bruidegom nee zou zeggen als hij zou zien dat zijn bruid een “lelijk eendje” was, droeg ze een sluier en kon hij haar pas zien nadat ze elkaar het jawoord hadden gegeven. De sluier was in de Victoriaanse tijd een statussymbool. Het gewicht, de lengte en de kwaliteit van de sluier waren een teken van de status van de bruid. Koninklijke bruiden hadden de langste sluiers en de langste slepen. Nu is dat eigenlijk nog steeds zo. Maar dat zal wel aan de prijzen van die exclusieve jurken liggen.


Blikjes achter de trouwauto van het bruidspaar

Vroeger werd er aan de koets van het bruidspaar rammelende blikken vastgemaakt om de boze geesten weg te jagen. Nu maken vrienden van de bruidegom meestal de blikjes, bloemen en schoenen aan de bumper of trekhaak vast van de trouwauto van het bruidspaar.

Blikjes achter de trouwauto
 
Menu
Categorieën