Getuigen voor de bruiloft
Een bruiloft heeft getuigen nodig. De getuigen zorgen er namelijk voor dat het huwelijk rechtsgeldig is. Dus zonder getuigen geen bruiloft. Je mag zelf weten wie je als getuige vraagt. Kies mensen die speciaal voor je zijn, met wie je je verbonden voelt en die dichtbij jullie staan. Op deze pagina vertellen we je alles over de taken van een getuige, wanneer de getuigen in actie moeten komen en hoe je het beste je getuigen kunt kiezen.
Help! Wie moet ik kiezen?
Dat mag je helemaal zelf bepalen. Vaak kiezen bruidsparen voor een familielid, goede vriend of vriendin. Iedereen mag in principe getuige zijn, zelfs een wildvreemd persoon mag voor je tekenen. Maar of dat zo verstandig is? Getuige zijn bij een bruiloft is namelijk een hele eervolle taak, dus kies personen die dicht bij jullie staan. Zij zullen zich deze dag heel speciaal voelen. Houd er wel rekening mee dat de getuige 18 jaar of ouder moet zijn.
Symbolische getuigen
De getuigen moeten meerderjarig zijn, dus helaas kun je je kind, jongere broertje of zusje niet als getuige vragen. Je kan deze personen wel als symbolische getuigen gebruiken. Maak een speciale kinderakte die zij kunnen ondertekenen of laat ze iets liefs schrijven of tekenen in het trouwboekje. Vertel van tevoren wel even aan de
trouwambtenaar wat je plan is. Vaak is het geen probleem dat er naast het officiële document een symbolisch document getekend gaat worden. Zo kun je je kids of jongere broer/zus toch de eervolle taak als getuige geven.
Hoe vraag je iemand als getuige voor de bruiloft?
Je weet inmiddels wie jouw getuigen mogen worden, dus nu staat er je nog maar één ding te doen: vraag je getuigen om jou getuige te zijn. Maar hoe vraag je iemand als getuige voor de bruiloft? Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld een lief kaartje schrijven met de tekst “wil je mijn getuige zijn” en die persoonlijk overhandigen. Maar je kunt ook recht op de man afstappen en vragen of hij/zij je getuige wilt zijn. Houd het in ieder geval persoonlijk en laat zien dat diegene belangrijk voor je is.
De taken van een getuige
De getuigen zijn onmisbaar op jullie huwelijk. Zij zorgen ervoor dat jullie huwelijk rechtsgeldig is. Maar hoe dan? De getuigen moeten de trouwakte ondertekenen. Met hun handtekening bevestigen zij dat ze achter jullie huwelijk staan. Het is verstandig dat jij en je partner je eigen getuigen kiezen. Natuurlijk kunnen jullie samen bepalen wie de getuigen uiteindelijk worden. Naast het tekenen van de trouwakte hebben de getuigen nog een andere belangrijke taak. Wanneer jullie trouwakte kwijtraakt, kunnen de getuigen altijd jullie huwelijk bevestigen. Ja, het is officieel. Handig om te weten toch? Maar het ondertekenen van de trouwakte hoeft niet de enige taak van de getuigen te zijn. Zij kunnen je namelijk ook helpen met het verloop van je bruiloft. Zij kunnen bijvoorbeeld de ceremoniemeester een handje helpen. Ook kun je wat tijd inplannen voor de speeches van je getuigen. Zij hebben misschien wel een leuk gedicht of een persoonlijk verhaal voorbereid. Heb je liever geen speeches? Bespreek dit met je ceremoniemeester. Zij kan de boodschap dan overbrengen.
De wettelijke regels
Er gelden een aantal wettelijke regels voor het kiezen van de getuigen. Ze moeten meerderjarig zijn en in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs. De getuigen moeten meerderjarig zijn volgens hun eigen nationaliteit. Je bent bijvoorbeeld in Suriname meerderjarig als je 21 jaar bent, maar in Turkije ben je dat al op 17-jarige leeftijd. In Nederland ben je met 18 jaar meerderjarig. De getuigen mogen een andere nationaliteit hebben. Er moeten minimaal twee en er mogen maximaal vier getuigen aanwezig zijn bij de ceremonie. Trouwen jullie in het buitenland? Dan kunnen er andere regels gelden. Getuigen moeten van tevoren bij de gemeente waar jullie trouwen worden opgegeven. Dit kan tijdens de melding van het voorgenomen huwelijk, maar dat kan ook daarna. Uiterlijk twee weken voor de trouwdatum moeten de getuigen bekend zijn bij de gemeente waar je gaat trouwen. De melding van het voorgenomen huwelijk kun je vanaf een jaar tot twee weken voor de trouwdatum doen.
Het wijzigen van getuigen
Denk je dat je toch de verkeerde keuze hebt gemaakt en wil je dus last-minute nog switchen van getuige? Dat kan. Zolang de trouwakte nog niet ondertekend is. Ga zo spoedig mogelijk met dit verzoek naar de gemeente, zij kunnen je verder helpen. Voldoen jullie aan het minimumaantal getuigen voor het huwelijk? Dan hoeft diegene niet vervangen te worden.